onze schapenboet in de Hemmer
Doperszaaigoed door Hans Marseille
We nodigen muzikanten uit die ons meer kunnen vertellen over de muziek waar Albert Schweitzer het meest van hield. Twee maanden geleden was Elisabeth Waverijn op bezoek. Zij vertelde over haar levensweg door de muziek, tot nu toe. Samen luisterden we naar de 10 ‘bekendste’ stukken muziek van Bach. Soms hoorden wij door de bomen het bos niet meer, maar elke keer wist zij er weer iets bijzonders te vertellen. Ook heeft ze zelf op de piano gespeeld om ons te laten horen wat ze net verteld had. Op de piano liet ze de ontwikkeling van Bach naar Haydn horen. En toen wij er om vroegen zong ze ook nog een liedje dat ze geschreven had en dat ze op Texelpop op de Krim zou gaan zingen. Het was echt heel leuk.
Vorige maand kwam Dyo Wassink, die net als Albert Schweitzer bezig is oude orgels te redden. Eerst het orgel van Oosterend, nu Oudeschild en straks Den Burg. Hij vertelde hoe hij als boerenzoon uit Twente in de bouw ging werken om zijn geld te verdienen. Tegelijkertijd bleef zijn muzikale talent hem roepen. Wanneer het over muziek gaat dan wint bij Dyo zijn enthousiasme het van zijn bescheidenheid. Gepassioneerd vertelde hij hoe hij in de kerkmuziek is groot geworden. We lazen met hem drie citaten van Schweitzer over geloven en de muziek van Bach. In zijn eigen woorden vertelde Dyo, dat je God niet kunt zien en niet kunt vastleggen en dat je over God eigenlijk niks te zeggen hebt. Maar dat je met muziek (en dichterlijke taal) veel meer het geheim van God nabij kunt zijn. Tenslotte speelde hij voor ons op de piano wat Albert Schweitzer in Lambarene speelde. Daarna beklom hij het orgel om een koraal uit de lijdenstijd voor te spelen. Het was zeer lustig en leerzaam.
De volgende keer, dinsdagmiddag 16 april, komen Hendrik Snel en Janolda Hogendorf vertellen over de Mattheus-passion. Hendrik is een gepassioneerde organist die regelmatig speelt in verschillende gemeenten. Hij is oud onderwijzer en enthousiast verteller uit Meppel. Janolda speelt vanaf haar 18e dwarsfluit. Sinds 2017 vertellen ze voor wie wil op een middag over hun gezamenlijke interresse: de Mattheus Passion van J.S. Bach. Ze zullen de hoogtepunten voorspelen en vertellen over hoe mooi de muziek onder tekst is gecomponeerd. Wanneer u dit leest, en nieuwsgierig wordt, u bent van harte welkom. Ook al is het maar één keer voor proef. De koffie én thee staan klaar op derde dinsdagmiddag van april.